• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google+
  • Blogspot
< Inapoi

Lorand Soares Szasz: Despre familie, afaceri şi succes
27.04.2016

Poza 1Lorand Soares Szasz este unul dintre oamenii care reprezintă cu succes Clujul oriunde în lume. Împreună cu echipa coaching4u, Lorand organizează periodic seminarii despre dezvoltarea afacerilor şi workshop-uri de vânzări cu sute şi mii de participanţi, ale căror vieţi le influenţează pozitiv. Ce anume l-a influenţat pe el în carieră? Ce părere are despre mediul de afaceri românesc  şi care este sfatul lui pentru a dobândi o viaţă împlinită? Toate acestea şi multe altele, le-am aflat chiar de la el…

 

 

 

1.Bună ziua Lorand. Îţi mulţumim că ai fost de acord să stăm de vorbă. Coach, trainer, speaker, antreprenor, soţ şi viitor tătic… ştim deja toate aceste lucuri despre tine! Cum arată o zi din viaţa ta şi care este cheia succesului de a îmbina toate activităţile din agenda zilnică?

 

 

Depinde de zi. Când sunt la Cluj-Napoca, acasă, ziua se desfăşoară în mare parte la birou, împreună cu colegii mei. Dacă sunt în deplasare, cel puţin 8 ore din zi le petrec în mijlocul oamenilor - la curs şi discutând cu ei. De aici imi şi primesc doza de energie ca săduc mai departe povestea asta pe care am început-o în urmă cu 7 ani de zile.

Însă oriunde aş fi, întotdeauna îmi fac timp pentru a citi şi a petrece timp cu soţia mea. Sunt activităţi la care să renunţ ar însemna să îmi calc peste propriile valori.

 

2. Ştiu că citeşti foarte mult şi îi sfătuieşti pe toţi cei care te urmăresc şi te ascultă să facă acelaşi lucru. Spune-mi te rog, care este cartea care crezi te-a influenţat cel mai mult până în acest moment?

 

 

Sunt multe cărţi care mi-au influenţat viata într-un mod pozitiv. La un moment dat am şi făcut o listă cu aceste cărţi, dar dacă ar trebui să reduc la o singură carte, aş alege două cărţi. :)

Prima este ,,Mitul întreprinzătorului” de Michael Gerber. O carte care te învaţă diferenţa între o afacere şi un loc de muncă. Din păcate majoritatea oamenilor de afaceri din România nu sunt proprietari de firmă ci angajaţi în propria lor firmă. Această carte mi-a deschis ochii. :)

A doua carte care m-a ,,marcat" să zic aşa este ,,Secretele minţii de milionar" a lui T. Harv Eker. M-a ajutat să îmi dau seama de tiparele nesănătoase legate de bani pe care le-am învăţat şi să îmi depăşesc condiţia de om cu mentalitate săracă. Când am citit această carte, am început să gândesc cu adevărat bogat, deşi la momentul respectiv încă eram sărac.

 

3.Ce este benefic şi ce este negativ în mediul de afaceri din România şi care consideri că este principala diferenţă dintre mediul de afaceri românesc şi cel din Europa de Vest?

 

 

Piaţa antreprenorială din România e un mediu fantastic de dezvoltare în acest punct. Mă refer aici mai ales la nişa cu care lucrez eu - IMM-urile. Spun asta pentru că în Vest lucrurile sunt deja destul de aşezate, echilibrate.Sunt poziţionati bine, însănu mai vorbim de creşteri fenomenale, ci omogene, organice.

Ei bine, la noi lucrurile stau uşor diferit. Asta pentru că încă nu am ajuns la un stadiu atât de omogen, afacerile încă mai au loc sa explodeze, asta dacă sunt conduse cu profesionalism.

Minusul pe care îl văd eu este atitudinea. Încă nu am scăpat de arătatul cu degetul spre oamenii întreprinzători. Încă mai acuzăm şi construim teorii ale conspiraţiei despre oricine are mai mult succes decât noi, încă ne mulţumim cu un salariu mediu şi un job călduţ toată viaţa şi o pensie mediocră la bătrâneţe. Mai avem metalitatea comunistă în care aşteptăm să vină cineva din Guvern să facă ceva pentru noi.

Ni s-a promis mult şi am primit puţin şi nu mai avem încredere nici în propriile forţe şi visuri. Ăsta e marele neajuns. Că nu mai vedem de ce suntem în stare să facem şi să schimbăm, că am ajuns să criticăm o metodă înainte să o încercăm...

 

 Poza 2

4.Influenţezi pozitiv viaţa oamenilor din toată România, dar si din alte ţări europene, în ultima perioadă. Totuşi, sediul companiei Coaching4You este la Cluj Au parte clujenii de tratament preferenţial?

 

 

Nu e tratament preferenţial. Nici nu ar avea cum să fie, când noi mai bine de jumătate din an suntem pe drumuri prin ţară şi în afara ei.

Clujul este, pentru noi, acasă. Locul liniştit la care ne întoarcem de fiecare dată cu bucurie. Într-adevăr, au fost cursuri pe care le-am lansat sau le-am susţinut numai aici, iar asta a fost răsplata noastră pentru oraşul ăsta care ne oferă atât de multe. Ştim că majoritatea cursurilor bune se organizează în Bucureşti, asa că, din când în când, ne place să ieşim din rutină şi să arătăm că şi Ardealul merită ce este mai bun. :-)

 

5.Dacă ar fi să-i poţi da cuiva un plan sau măcar un singur sfat pentru a trai o viaţă împlinită, care ar fi acela?

 

 

I-aş da formula succesului.:-)

A FI x A FACE = A AVEA

 


Dacă vrei să ai o viaţă împlinită, din orice punct de vedere, concentrează-te pe A FI. Toţi oamenii vor să aibă. O casă mai mare. O maşină mai bună. Mai mulţi bani, să dea copii la o şcoală mai bună.Concedii mai lungi şi mai frumoase.

Dar prea puţini sunt preocupaţi şi interesaţi să FIE mai buni şi să FACĂ lucrurile mai bine. A AVEAeste un rezultat care vine din doi factori: A FI şi A FACE.

În englezăeste un joc de cuvinte foarte frumos aici. Noi suntem “human beings” (fiinţe umane), nu “human havings” sau “human doings”. :-)

Din păcate, societatea în care trăim este mai preocupată de a avea decât de a fi.

 

6.Cei 7 ani de acasă conturează caracterul unei persoane, iar convingerile din copilărie ne influenţează viitorul. Eu am auzit întotdeauna de la părinţii mei faptul că „banii n-aduc fericirea”. Ce părere ai despre această afirmaţie?

 

Dacă vei aştepta să faci bani ca să fii fericit, crede-mă, nu vei fi niciodată. Banii nu fac altceva decât săcrească ceea ce este deja în tine. Dacă eşti fericit când ai puţin, cu siguranţă vei fi fericit şi cu mult.

Însă dacă vei fi nefericit cu puţin, vei fi şi mai nefericit când vei avea mult. Într-adevăr, avem multe concepţii limitative despre bani, însă sunt convins că acestea trebuie conştientizate şi rezolvate înainte să ai mulţi bani de gestionat.

Obisnuiesc să spun că nici frigiderul nu aduce fericirea, dar totuşi nu ai nici o problemă să cumperi un frigider, atunci care e problema să ai bani. :)

 

7.Ce face Lorand în timpul liber? Care sunt acele activităţi care te ajută să te destinzi şi să te relaxezi?

Călătoresc, ies la film cu soţia mea, petrec timp povestind cu ea, citesc. Lucruri simple.

 

8.Ştiu că vei fi tătic în curând. Te felicit şi pe tine şi pe soţia ta Ţi-ar plăcea ca fetiţa voastră să urmeze acelaşi drum ca şi tine? Sau mai degrabă să ducă mai departe afacerea Vania Szasz?

 

 

Fetiţa noastră va urma drumul pe care ea îşi va dori să îl urmeze. Rolul meu de părinte nu e să o oblig să preia o afacere, ci să o susţin necondiţionat în ceea ce îşi doreşte ea să facă. O voi educa să dea 100% în tot ceea ce face. Aşa că şi dacăva fi femeie de serviciu, dar va da 100%, voi fi cel mai mândru tată din lume. :-)

 

9.Dat fiind că interviul va fi publicat la rubrica People a unei reviste auto, nu pot scoate maşinile din discuţie. În plus, ştiu că reprezintă una din pasiunile tale. Spune-ne, care sunt acele caracteristici care te-au determinat să rămâi fidel BMW-ului?

 

 

Sloganul celor de la BMW este “Designed For Driving Pleasure”(conceput pentru plăcerea de a conduce). Cum spuneai şi în întrebare, îmi place foarte mult să conduc. Am avut plăcerea să conduc multe tipuri de maşini şi în nicio maşină nu am simţit aceeaşi plăcere de a conduce pe care o simt într-un BMW. Parcă toată maşina este construită în aşa fel încât să te facă pe tine, şoferul, fericit.

În ultimul timp, de când călătoresc prin ţară cu şoferul, nu mai simt acest lucru atât de mult. Poate că e momentul să caut altceva la o maşina… poate confortul sau spaţiul pentru pasagerul din spate etc… :-)

 

10.Ipotetic vorbind, ce maşină ţi-ai dori să deţii, dacă bugetul ar fi nelimitat şi infrastructura României ar permite condusul oricărui tip de maşină?

 

 

Chiar îmi place maşina pe care o am în acest moment, dar ipotetic vorbind, poate aş opta pentru Bentley Bentayga, SUV-ul celor de la Bentley.

 

Îţi mulţumim tare mult pentru timpul acordat şi îţi dorim mult succes la tot ce îţi propui! În continuare te rugăm să răspunzi acestui quiz,folosind doar un cuvânt ☺

 

 

Smart Quiz

România sau Portugalia?

România pentru că e acasă, Portugalia pentru oceanşi pentru că e a doua casă.

Cinema sau teatru?

Cinema.

Cafea sau ceai?

Doar ceai.

Vară sau Iarnă?

Vară.

Jogging sau mersul pe bicicletă?

Mersul pe bicicletă.

Călătorie cu avionul sau cu maşina?

Îmi plac călătoriile oricum ar fi. :-)

Omul face haina sau haina face omul?

Caracterul e singurul care îl face pe om, dar e important ca şi aspectul să oglindească personalitatea.

Papion sau cravată?

Cravată pentru mine, papion pentru scumpa mea soţie. :-)

Barack Obama sau Vladimir Putin?

Nu mă amestec în politică. :-)

 

Magdalena Gliga

share with facebook

Adauga comentariu

0 comentarii