• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google+
  • Blogspot
< Inapoi

ALCOOLEMIA (nepermisa) LA VOLAN IN DIFERITE TARI ALE LUMII
21.06.2016

Poza 1

 

Consumul de alcool înainte de a conduce sau chiar în timpul şofatului nu este recomandat nicăieri în lume. Băuturile alcoolice, medicamentele care afectează abilitatea de a conduce sau substanţele stupefiante sunt interzise, însă legislaţia rutieră este diferită în funcţie de stat, astfel că pedepsele şi măsurile luate diferă şi ele. Indiferent de cantitatea consumată, alcoolul vă slăbeşte vederea, puterea de concentrare şi timpul de reacţie.

 

Probabil că legislaţia din Statele Unite ale Americii este una dintre cele mai stricte. Nivelul permis de alcool în sânge a fost micşorat de la 0,08 la 0,1mg/l, iar şoferului îi este interzis să conducă dacă vreunul din pasageri are o sticlă de alcool desfăcută. Codul Rutier permite confiscarea maşinii, suspendarea permisului de conducere, iar la a doua abatere şoferul în cauză riscă să ajungă după gratii.

 

Sunt state în care nici nu ai voie să te apropii de maşină dacă ai consumat alcool. Spre exemplu, în Canada poţi fi condamnat, dacă conduci masina, te afli în maşină sau dormi în ea, având un nivel de alcool în sânge peste limita legală de 0,05 – 0,08 mg/l, care variază în funcţie de vârstă şi experienţă. Dacă şoferul refuză etilotestul sau recoltarea de probe de sânge se aplică aceeaşi pedeapsă. Ulterior, în funcţie de numărul abaterilor sunt stabilite şi alte pedepse.

 

Legile sunt foarte aspre si în Franţa. Conducerea în stare de ebrietate (0,08 mg/l) atrage după sine suspendarea permisului pe o perioada de 3 ani (!), o amenda în echivalentul a 4500 euro, dar şi condamnarea la inchisoare pana la 2 ani. Daca alcoolemia este situată sub acest nivel, amenda este de 135 euro si 6 puncte de penalizare. De asemenea, Franţa este una dintre puţinele ţări în care este obligatoriu ca şoferul să aibă un kit de testare, care trebuie să fie înlocuit în fiecare an.

 

Nici sud americanii nu susţin condusul sub influenţa băuturilor alcoolice. În Chile,  dacă şoferul are până la 0,08 mg/l alcool în sânge primeşte amendă de 410 dolari, iar permisul de conducere este suspendat pentru 3 ani. Peste 0,08 mg/l, acesta riscă să petreacă până la 10 luni în închisoare, amenda se dublează, iar dacă este prima abatere permisul se suspendă pentru doi ani 2 ani, la a doua  pentru 5 ani, iar la a treia – pe viaţă.

 

În Noua Zeelandă , şoferi cu vârsta sub 20 de ani, indiferent de cantitatea de alcool din sânge, sunt pedepsiţi cu 3 luni de închisoare, amenda de 2250 dolari neo-zeelandezi, iar permisul este suspendat pentru minimum 3 luni. Dacă şoferul are peste 20 de ani, limita este de 0,08 mg/l, iar pentru abateri repetate va primi o pedeapsă de până la 2 ani de închisoare, amenda de 6000 dolari neo-zeelandezi şi suspendarea permisului auto pentru 1 an.

 

În ţara noastră, consumarea alcoolului şi ulterior conducerea automobilului este interzisă. În cazul în care alcoolemia este sub 0.8 g /l acool pur în sânge, şoferul comite o infracţiune şi este pedepsit ca atare, în timp ce Codul Rutier precizează: „Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.” Atât în România, cât şi în celelelate state menţionate, pedepsele cresc în cazul în care şoferul este implicat sau mai gravă, provoacă un accident rutier.

 

Magdalena Gliga

 

share with facebook

Adauga comentariu

0 comentarii