• Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • Google+
 • Blogspot
< Inapoi

NOUL COD RUTIER FACE RAVAGII!
10.07.2016

Poza 1

 

Pedepse drastice pentru şoferii care nu respectă regulile!

 

Codul Rutier va fi modificat printr-o Ordonanţă de Urgenţă, iar noutatea îi vizează în special pe cei care îşi cumpără o maşină. Dacă aceştia nu declară maşina şi nu plătesc la timp taxele, noii proprietari nu vor mai putea circula cu ea şi vor plăti amenzi care pot ajunge la 2.500 de lei.

 

În cazul în care noul proprietar al unei maşini nu îşi plăteşte taxele în termen de 60 de zile, acesta va deţine o maşină pe care nu o va mai putea folosi, deoarece înmatricularea se suspendă de drept. 

 

Modificarea Codului Rutier impune ca datele de la serviciul de înmatriculări şi de la RAR să ajungă la organele fiscale, care la rândul lor vor trimite mai departe situaţia cu fiecare nou proprietar al maşinii care nu apare că şi-ar fi plătit la timp taxele.

 

Iată articolul care va fi introdus în OUG 195/2002, republicată, privind circulaţia pe drumurile publice.

 

”Art.151. (1) Autoritatea competentă transmite autorităților fiscale competente situația vehiculelor înscrise/transcrise în evidențele proprii, în primele 5 zile ale lunii pentru luna precedentă.

(2) În termen de 60 de zile de la data înscrierii/transcrierii transmiterii dreptului de proprietate a unui vehicul, titularul certificatului de înmatriculare este obligat să-şi îndeplinească obligaţiile de natură fiscală/financiară prevăzute de lege cu privire la deținerea și înmatricularea vehiculelor.

(3) Autoritățile fiscale competente transmit autorității competente situația vehiculelor pentru care proprietarii nu și-au îndeplinit în termen obligațiile prevăzute la alin. (2).

(4) Înmatricularea vehiculelor se suspendă de drept, în cazul proprietarilor care nu și-au îndeplinit în termen obligațiile prevăzute la alin. (2), începând cu prima zi după împlinirea acestui termen.

(5) Autoritățile fiscale competente comunică autorității competente îndeplinirea obligațiilor restante, în termen de 48 de ore de la îndeplinirea acestora. La primirea comunicării, autoritatea competentă revocă măsura suspendării înmatriculării.

(6) Procedura de transmitere a datelor și informațiilor prevăzute la alin. (2) și (3) se stabilește prin ordin comun al ministrului finanțelor publice, ministrului afacerilor interne și viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.”

 

Ulterior, Codul Rutier se va modifica suplimentar pentru a include şi situaţia nou-creată, a conducerii unui vehicul cu înmatricularea suspendată. Ea va fi considerată contravenţie, şi trecută în clasa a IV-a, cea pentru care se primesc între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 1.125 de lei şi 2.500 de lei.

 

Când poliţistul va depista un şofer care conduce o maşină a cărei înmatriculare a fost suspendată, îi va reţine certificatul de înmatriculare, şi îi va da o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie. De asemenea, va reţine şi plăcuţele de înmatriculare.

 

Alte modificări aduse Codului Rutier

 

 • Vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte-amendă şi suspendarea permisului până la trei luni şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale.
 • În cazul în care un şofer nu îşi va achita amenda în termen de 30 de zile, acestuia i se va suspenda permisul de conducere. Suspendarea efectivă a permisului va avea loc după 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare.
 • Amenda maximă, de 9.600 Ron, va fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite. De asemenea, cu 9.600 Ron vor fi sancţionaţi şi şoferii implicaţi în accidente rutiere, care au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat.
 • Şoferii care vor trece pe culoarea roşie a semaforului vor fi sancţionaţi cu amenzi în valoare de 4.000 Ron.
 • Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de km/h, va fi sancţionată cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 Ron. În plus, permisul de conducere se va suspenda pentru 90 de zile.
 • Depăşirea limitei de viteză cu peste 60 de km/h, va fi sancţionată cu amenzi din clasa a V-a, cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă, adică între 1.680 şi 4.000 Ron. În plus, permisul de conducere se va suspenda pentru 180 de zile.
 • În cazul în care depăşirea vitezei legale cu peste 60 de km/h se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se vor aplica sancţiuni din clasa a VI-a, cuprinse între 51 şi 120 de puncte amendă, adică între 4.080 şi 9.600 Ron, la care se adaugă suspendarea permisului de conducere pentru un an. Dacă accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani.
 • Şoferii care vor fi prinşi vorbind la telefon în timp ce conduc un autoturism, la fel şi cei care vor fi depistaţi că nu poartă centura de siguranţă, riscă amenzi în cuantum de 1.600 Ron, de 10 ori mai mari decât amenzile de până acum.

 

O nouă prevedere a Codului Rutier face referire şi la transportul copiilor.

 

 • Copiii sub 12 ani nu vor putea fi transportaţi pe scaunele din faţă, cu excepţia bebeluşilor care sunt transportaţi cu dispozitive speciale de acest fel.
 • Copiii cu vârste de până la 3 ani, la fel şi copiii cu o înălţime de cel mult 135 de cm nu vor mai putea fi transportaţi decât în scaune speciale.
 •  Este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate şi adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

 

      Sursa: autoreport.ro; meganunt.ro

 

share with facebook

Adauga comentariu

0 comentarii