• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google+
  • Blogspot
< Inapoi

Pregăteşte-ţi maşina de vacanţă
10.07.2016

Poza 2

 

Să rămâi blocat în plin câmp, în noroiul unui drum de ţară spre bunici după o ploaie de vară e o senzaţie deosebită, întrecută doar de conştientizarea faptului că ai rămas fără frâne în timp ce cobori serpentinele de pe Transfăgărăşan cu maşina plină cu 5 oameni. La fel de interesant este să faci o pană la ora unu noaptea pe o autostradă şi să fii nevoit să cauţi minute în şir, prin beznă, cricul şi roata de rezervă de sub maşină, apoi s-o şi umfli la presiunea corectă.

 

Toate acestea pot face diferenţa dintre o vacanţă reuşită sau una în care îţi pierzi timpul şi banii prin service-uri, aşteptând să fie remediate problemele maşinii tale. Defecţiunile sau neregulile îţi pot da concediul peste cap. Iată câteva sfaturi pentru pregătirea corespunzătoare a maşinii înainte să porneşti la drum.

 

Nivelul uleiului

 

Deobicei când se aprinde becul de avertizare, este prea târziu. Specialiştii recomandă să verificăm nivelul uleiului şi să se completeze dacă este nevoie. Păstrarea în portbagaj a unuiu bidon de ulei pentru a completa la nevoie pe parcurs, ar fi o idee bună de luat în calcul.

 

Lichidul de răcire

 

În momentul în care nivelul lichidului de răcire scade, temperatura motorului creşte rapid, ducând la arderea garniturii de chiulasă. Pentru a preveni acest lucru asigură-te că lichidul este la nivelul optim în vasul de expansiune, eventual completează respectând instrucţiunile producătorului. Aşa că mai scoate o geantă din portbagaj şi mai ia şi un bidon cu lichid de răcire de rezervă în călătorie.

 

Presiunea în pneuri

 

Acceaşi specialişti recomandă să verificăm presiunea dimineaţa la rece, iar  umflarea roţilor să fie în funcţie de sarcină, după indicaţiile producătorului. Pneurile insuficient umflate determină creşterea consumului de combustibil şi afectează ţinuta de drum a maşinii. Dar să nu uităm că pornim la drum, asa că verifică neapărat şi roata de rezervă, să fie deja umflată la presiunea corectă.

 

Sistemul de frânare

 

Nivelul lichidului de frână este insuficient? Acest fapt se poate datora uzurii plăcuţelor de frână sau, în cazurile mai grave, scurgerilor. Este esenţial ca sistemul de frânare să fie verificat într-un service înainte de plecarea în concediu. Intervalul de revizie trebuie respectat, iar dacă te apropii de finalul perioadei de valabilitate a plăcuţelor este indicat să le schimbi anticipat.

 

Lumini

 

Verifică funcţionarea farurilor şi a luminilor de staţionare, atât în faţă, cât şi în spate. Nu uita semnalizatoarele şi stopurile de frână. Pune în torpedo un set de siguranţe şi becuri de rezervă, pentru orice eventualitate.

 

Trusa de prim ajutor şi echipamente necesare

 

Siguranţa înainte de toate: verifică trusa de prim ajutor, care trebuie să fie completă şi în termenul de valabilitate. Familiarizează-te cu conţinutul acesteia şi păstreaz-o la îndemână. Nu se ştie niciodată când vei avea nevoie, chiar şi de un banal pansament. Pe lângă aceasta, nu uita de stingător şi triunghiul reflectorizant, din portbagaj. Nu trebuie să lipsească nici cricul sau un kit de reparaţie, mănuşi şi o trusă de scule. Nu întotdeauna găseşti pe cineva să te ajute.

 

Poza 1

 

Vesta reflectorizantă

 

Vesta reflectorizantă trebuie păstrată în habitaclu, iar şoferul trebuie să poată ajunge la ea. Dacă mergi în Europa de Vest, în multe ţări vesta e obligatorie pentru toţi pasagerii. Nu ignora importanţa acestei veste: schimbatul unei roţi pe timp de noapte, în bezna de lângă drum, e mult mai greu decât îţi poţi închipui - nu îţi vei vedea nici măcar mâinile. Vestele trebuie să fie marcate EN 741.

 

Documentele maşinii

 

Asigură-te că ai actele maşinii la tine, inclusiv un formular pentru constatare amiabilă şi fotocopii de pe buletin. Cartea verde este indispensabilă dacă ieşi din ţară; la fel şi asigurările de călătorie pentru toţi pasagerii maşinii.

 

Deşi acestea sunt lucruri care par foarte simple, dacă ele sunt în ordine, în concediu vă pot scuti de foarte multe neplăceri, timp pierdut sau cheltuieli neprevăzute. Un minim de atenţie acordat maşinii înainte de plecarea în concediu vă poate ţine departe de probleme nedorite.

 

Alice Balais

share with facebook

Adauga comentariu

0 comentarii