• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google+
  • Blogspot
< Inapoi

Lacul Bucura
28.11.2016

                   A venit toamna aducându-ne melancolii vechi și doruri nesfârșite pentru toate verile care au trecut sau care vor veni. Toamna mai aduce cu ea bucuria de a învăța, de a citi, de a decoperi, singura care ne poate face să ne simțim plini de rigoare.
          Muntele este locul perfect pentru o vacanță în care poți explora împrejurimile, să faci drumeții, să pescuiești păstrăvi, să faci plimbări lungi, să călărești sau să vizitezi obiectivele turistice splendide ale zonei. 

        Vacanța parcă nu e vacanță cu adevărat dacă nu ți-ai julit măcar un genunchi încercând să escaladezi o stâncă sau orice alt morman de pietroaie grele. Că n-ai simțit pe pielea ta anotimpul dacă n-ai urcat, gâfâind, kilometri întregi, mai sus și-apoi tot mai sus până la câte-o cascadă minunată către care să întinzi, triumfător și obosit, vârful degetelor. Că nimic nu egalează priveliștea din vârf, drumul prin pădure, apa lacurilor reci sub tălpile tale. Și ploaia, ploaia de la munte.
           Eu sunt una dintre acele persoane care ar da oricând zece zile de mare pe o zi de munte, aşa că m-am hotărât să trec în revistă o idee unde poţi evada într-un concediu toamna. 
             Descoperă culmile impunătoare și natura în forma ei pură din Parcul Național Retezat.  Unul dintre obiectivele turistice principale din parc este Lacul Bucura.

Așa că Bucura(ă)-te. Aici găsești orice. Cascade, ape repezi, lacuri glaciare, înălțimi mari, sălbăticie și marmote care trag chiulul de la ambalarea ciocolatei.
Cel mai rapid drum de acces către Bucura începe în Depresiunea Hațegului. De aici se ramifică spre sud DC85 spre Clopotiva și apoi spre barajul și lacul de acumulare Gura Apelor - un punct unde își înnoadă cozile trei masive întinse, înalte, fiecare cu personalitatea, munții și legendele lui: Țarcu, Godeanu și Retezat.
             Se achită o taxă de acces în Parcul Național de 10 lei/persoană care este valabilă 7 zile. Acest parc cu "80 de ochi albaștrii", aluzie la cele 80 de lacuri, este un atlas viu, o comoară care ascunde nenumărate locuri de o frumusețe rară. 
           Drumul spre Lacul Bucura se continuă pe Valea Lăpușnicului Mare. Când se ajunge la Poiana Pelegii trebuie să treci apa peste o punte și să-ți iei la revedere de la mașină.
          Zona este foarte vizitată de turiști, în special de cei care preferă mai mult să înnopteze în cort, decât într-un hotel de câteva stele. Dar pentru că Lacul Bucura se află la altitudine mare, sacii de dormit, hainele ceva mai groase sunt indispensabile.

           Poiana Pelegii oferă o bucată de covor moale de iarbă și mușchi peste care se poate pune cortul și dormi. Iar de mâncare e de preferat să-ți aduci de acasă sau să încingi un grătar acolo în aer liber aducând lemne de mai sus din traseu. După o noapte de odihnă, se poate pleca la drum spre Căldarea Bucuriei urmând poteca marcată cu bandă albastră.
         Excursioniștii care nu se dau în lături de la un urcuș susținut de 2 ore, au ocazia să petreacă momente de neuitat la peste 2000 de metri altitudine. Există suficiente trasee turistice către lac, cu diferite grade de dificultate, pe care le puteți parcurge în concediul dumneavoastră, indiferent pe care îl alegeți, la final veți vedea un peisaj sălbatic și o frumusețe care vă vor lăsa muți de uimire.    8,9 hectare și 15,5 metri adâncime are lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din România. 
   Dacă petrecei mai mult timp în Retezat, ar merita efortul să stai o noapte și pe malul lacului care oferă un cer plin de stele adevărate, greieri ce cântă balade lungi în iarbă, aer curat un loc all inclusiv.

Iubesc marea.
Dar mă simt cu adevărat în "largul" meu când am ambele picioare pe ceva solid.

share with facebook

Adauga comentariu

0 comentarii