• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google+
  • Blogspot
< Inapoi

Cum si unde putem petrece Paștele
21.04.2017

Dacă vrei ca anul acesta PaPoza 1ștele să fie diferit, asumă-ți faptul că o călătorie reușită cere pregătiri începute cu mai mult de 3 zile înainte, iar dacă nu te simți suficient de aventuros să deschizi năvalnic harta Europei poate ai vrea să iei în considerare opțiunile pe care le ai călătorind pe plaiurile mioritice.
 
 
Stai, nu te repezi încă spre dulapul cu bagaje de călătorie, ci mai degrabă așază-te confortabil și fă-ți timp să citești din scoarță în scoarță recomandările noastre după care dă fuga la service, pune mașina la punct și go FOR a ride.
 

1. Satul Viscri.

Situat în județul Brașov, Viscri este definiția satului românesc medieval, unde arhitectura, îmbrăcămintea și tradițiile par că au fost congelate în ultimele sute de ani și readuse la viață nu mai departe de acum câteva zile. Petrece vacanța de Paște acolo și te vei întoarce impresionat de amabilitatea localnicilor, de limbajul desprins din amintirile lui Creanga și de peisajele pe care modernitatea nu a îndrăznit să le atingă nici măcar cu vârful degetului. Dacă încă nu te-am convins, află că prințul Charles a cumpărat o casă în acest sat, că dulceața preparată la Viscri este comercializată în Paris și că scene dintr-un film spaniol au fost filmate aici. Simti cum îți curge patriotismul prin vene.
 
 
2. Comuna Ciocăneşti, judeţul Suceava
Comuna turistică Ciocăneşti, declarată comună-muzeu datorită caracterului său unitar şi unic în ţară şi în lume prin motivele naţionale tradiţionale, sculptate pe faţadele caselor majorităţii gospodarilor, se identifică drept o oază de frumuseţe tradiţională în România şi chiar în întreaga Europă.
Situat în Bucovina zonă despre care se spune că ”timpul stă în loc”; cine nu ar vrea ca timpul să stea în loc atunci când este plecat în vacanță? Spațiul este cunoscut pentru arta decorării ouălor și nu puține sau fără însemnătate sunt festivalurile dedicate acestui meșteșug popular; satul găzduiește Festivalul Ouălor Încondeiate. 
 
 
3. Maramureș
Ce loc este mai bun pentru a-ți stimula nevoia de cunoaștere, de spiritualitate și de întoarcere la orgini decât satele din Maramureș? Aici tradițiile religioase au rămas intacte de sute de ani. Vorbim de obiceiuri precum așezarea ramurilor de salcie la streașina casei, de stropirea fetelor cu o crenguța de busuioc pentru a fi ”văzute bine”, de spălarea pe fața cu apă neatinsă după scoaterea din fântână pentru a fi ”curat ca argintul”… . Nu, nu am citat dintr-o carte veche de basme românești. Asta te așteaptă dacă anul acesta alegi Maramureșul de Paște.
 
 
4. Moldova 
Există oare un picior de plai unde tradițiile religioase și cele viticole să se împletească mai armonios? Moldova este dovada palpabilă că, mai la est de râul Putna, recolta de struguri a Casei Panciu poate concura fără complexe cu faimoasele de pe Valea Loarei; asta dacă nenorocul se va pune între turistul neștiutor și vinurile de Focșani. Și unde s-a mai auzit de femei mai pricepute în ale învârtitelor cu brânză de oaie, colaci sau pască? Dacă vrei să faci o extravaganță pitorească de cel mai înalt rang anul acesta, trage la Hanul Ancuței din povestea lui Sadoveanu (da, este încă funcțional și prosper, iar în ultimul secol s-a extins și pe evenimente corporate); este localizat la doar 30 de km de mănăstirile Neamț.
Dacă ești în căutarea unui partener de viață, poate te va interesa să afli despre tradițiile din Moldova conform cărora fetele singure merg la biserică în ziua de Paști, spală clopotul bisericii cu apă din fântână, iar apoi se spală pe față cu aceeași apă pentru a avea noroc la bărbați. Dacă ești în căutarea unei partenere de viață, ei bine, în cazul acesta, nu sta prea departe de zona bisericii în ziua de Paști. 
 
 
5. Constanța
Dacă marea te cheamă deja spre ea puţin câte puţin, dar totuşi nu vrei să părăseşti zona urbană, Constanţa este alegerea ideală. Ai în oraş o mulţime de locuri de vizitat şi de obiective turistice, dar eşti şi la mare. La una neagră! 
Mare Neagră rămâne până în zilele noastre o opțiune la fel ispititoare precum o jună cu gene lungi și bujori în obrăjori. 
 
 
6. Stâna de Vale
Dacă marea nu e pentru tine, atunci muntele e alegerea perfectă şi ce alt loc mai frumos ai putea alege pentru mini-vacanţa de Paşti decât Stâna de Vale!? Staţiunea este înconjurată de un peisaj de vis, ai posibilitatea să te bucuri de un grătar în natură şi de slujba de Paşti la frumoasa biserică a staţiunii. În plus, aici ai posibilitatea de a face o mulţime de drumeţii pentru a vedea frumuseţile naturii, dar şi de a opta pentru tratamente relaxante.
 
 
Iată 6 sugestii pentru vacanța de Paște,  în care te poţi bucura atât de maşină, cât şi de privelişte.
 
Apropo, majoritatea destinațiilor alese de noi combină plăcerea de a conduce cu plăcerea de a te relaxa la finalul drumului, aşa că îţi vor permite să faci şi tradiţionalul grătar.  Dar nu uita, te invităm călduros să le laşi mai curate decât le-ai găsit, ia cu tine 3-4 saci de gunoi, strânge absolut tot ce ai adus cu tine, ba chiar şi ce au lăsat alţii înaintea ta, doar aşa vom putea avea o ţară ca afară de curată, da?!
Dacă totuși vă țin buzunarele și puteți să traversați continente în luna aprilie, Festivalul Cireșilor în Floare este cel mai bun pretext pentru a vizita Japonia – dacă aveați nevoie de unul! 
Este un vis vechi să mă plimb printre florile de cireș în Tokyo și să gust adevăratul sushi, la el acasă. 
 
Dar, fie că evadăm de acasă, fie că rămânem pe loc, să ne amintim de Paşte, să ne uităm în propriul nostru suflet. Să ne rânduim gândurile de bine şi de drag, să ne facem curăţenie în suflet, ca să putem primi apoi toată frumuseţea ce va veni după clipa miracolului repetat în fiecare an, când se aprind luminile întru eternitate.
 
Să vă aducă Iepurașul tot ce v-ați dorit și să vă bucurați de sărbători împreună cu cei pe care îi iubiți!
Paște fericit!!!!
 
 
Alice Suminiceanu

 

share with facebook

Adauga comentariu

0 comentarii