• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google+
  • Blogspot
< Inapoi

Asa scapi de amenda pentru rovinieta
19.09.2014

Sute de soferi pica an de an în plasa camerelor de supraveghere pentru rovinieta si se trezesc acasa cu amenda. Un proces verbal nesemnat de dv. sau fara semnatura olografa a agentului sunt motive temeinice pentru care instanta anuleaza, în general, plata contraventiilor.

rovinieta_autoelite.ro

Peste 17.000 de procese verbale anulate

În jur de 450.000 de soferi au fost prinsi anul acesta ca au circulat fara rovinieta. O parte dintre acestia a contestat amenda în instanta, astfel ca, potrivit Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), 17.387 de procese verbale au fost anulate în totalitate de judecatori, iar în cazul altor 2.129 amenda a fost transformata în avertisment. Si tariful de despagubire în valoare de 28 de euro, pe care soferii amendati erau obligati sa-l plateasca, pâna 2012, a fost anulat pentru 2.747 de persoane. 

Motivele invocate în instanta

Reprezentantii CNADNR au declarat pentru Click! ca motivele invocate de soferi si acceptate în instanta au fost:  

- Necomunicarea proceselor verbale în termenul legal prevazut de Ordonanta de Guvern nr. 15/2002, actualizata (în termen de sase luni de la comiterea faptei);

- Semnatura electronica.

- Înstrainarea autovehiculelor prin contract vânzare/cumparare/contract de leasing;

Proces verbal cu semnatura agentului

Instanta de judecata a ajuns la concluzia ca procesul-verbal trimis prin posta contravenientilor nu cuprinde semnatura olografa a agentului constatator, ci doar semnatura electronica. Astfel ca, în multe cazuri, asta a dat câstig de cauza soferilor. CNADNR recunoaste ca angajatii nu semneaza foile personal.„Procesele verbale de constatare a contraventiei se semneaza electronic de catre agentul constatator care a întocmit respectivul proces verbal de constatare a contraventiei, utilizând un certificat calificat emis de un furnizor de servicii de calificare”, ne-au spus reprezentantii institutiei. Motivul nu este suficient si pentru magistrati, care au stabilit, în câteva rânduri, ca ”procesul-verbal de contraventie, având natura juridica a unui act administrativ, deci de drept public, este considerat un act autentic, iar nu un înscris sub semnatura privata, fiind emis de un agent constatator în exercitarea atributiilor sale. Absenta semnaturii (cea olografa lipsind, iar cea electronica existând, dar nefiind aplicabila în astfel de cazuri) face ca procesul verbal de contraventie sa fie nul, conform prevederilor OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor”.

Absenta omologarii camerelor

Judecatorii confruntati cu astfel de cazuri au mai adus un argument împotriva valabilitatii amenzilor pentru neplata rovinietei. Acesta e legat de absenta omologarii sistemului de verificare a rovinietei. CNADNR se apara si spune într-o nota trimisa redactiei noastre ca Biroul Român de Metrologie Legala i-a comunicat, prin adresa cu nr. 6633/21.06.2010, ca “sistemul de recunoastere automata a numarului de înmatriculare, precum si dispozitivele GPS care certifica pozitia sau cele care certifica data, ora si minutul în care a fost facuta fotografia nu se supun controlului metrologic legal”. 

Cât te costa sa contesti procesul verbal

Potrivit prevederilor legale, orice proces-verbal de constatare a contraventiei poate fi contestat în instanta, în termen de 15 zile de la data înmânarii sau comunicarii acestuia. În plus, taxa judiciara de timbru te costa 20 de lei si se plateste la primarii sau la CEC.

Amenda ajunge la 4.500 de lei 

Amenda aplicata pentru lipsa rovinietei variaza între 250 si 4.500 de lei, în functie de tipul autovehiculului si gravitatea infractiunii. Pentru autoturisme este de minimum 250 de lei si de maximum 500 de lei. Soferii nu pot fi amendati decât o data pe luna pentru aceasta fapta. Cea mai ieftina rovinieta pentru un autoturism costa 3 euro si este valabila o saptamâna, iar cea mai scumpa - 28 de euro si este valabila un an. Se plateste la benzinariile Petrom, OMV, MOL, la Posta sau la Clubul Auto Român. 

SURSA

share with facebook

Adauga comentariu

0 comentarii