• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google+
  • Blogspot
< Inapoi

Uniunea Europeana doreste sa interzica masinile cu motorizare diesel
22.01.2015

Poza 1Franta, prima tara care va experimenta programul pilot

 

Poluarea mediului ambiant este de multa vreme un subiect de interes public. Unul dintre principalii factori de poluare este fara dar si poate numarul mare de masini. Dictatorul comunist permitea circulatia masinilor cu numere cu sot sa circule o duminica, iar cele fara sot în cealalta duminica. Ulterior s-au creat masinile hybrid, tot pentru a reduce poluarea, iar acum Uniunea Europeana doreste sa interzica masinile cu motorizare diesel din pricina noxelor toxice produse de acestea.

 

Astfel, soferii europeni ar putea sa renunte sa-si mai cumpere masini pe motorina. Numarul masinilor care folosesc acum motorina este urias, iar Uniunea Europeana a demarat un plan pe termen lung pentru a rezolva problema. Pâna în anul 2050 se doreste scoaterea totala din uz în centrul marilor orase a tuturor masinilor cu motoare diesel. În plus, se estimeaza ca pâna în 2030 mai bine din jumatate din vehicule vor avea emisii nocive zero.

 

Din totalul vehiculelor diesel numai 2% respecta standardul Euro 6 UE a introdus standardul Euro6 care trebuie respectat la fabricarea oricarei masini fabricate în Europa. Acestea sunt dotate cu sisteme de catalizare si filtrare a particulelor, iar emisiile eliminate sunt mai putin daunatoare mediului. Cu toate acestea, mai este mult pâna când aceste masini vor înlocui vechile modele. În prezent, din totalul vehiculelor diesel din lume, doar doua procente respecta normele Euro6.

 

Care este motivul pentru care se cere interzicerea motorizarilor diesel? 


Motorizarea diesel este un sistem utilizat atât la autovehicule, cât si la utilaje comerciale sau industriale. Astfel, poluarea este dusa la un grad si mai înalt. Totusi, emisiile de dioxid de carbon sînt mai mari în cazul masinilor pe benzina. Atunci, de ce s-a pus gând rau motorizarilor diesel?

Specialistii spun ca emisiile cele mai nocive pentru sanatatea umana se regasesc la evacuarile vehiculelor pe motorina. Motoarele diesel emit cantitati extrem de mari de pulberi nocive, printre care hidrocarburi si oxizi de azot. Transmise în atmosfera sub forma unor particule în suspensie, acestea ajung în plamâni si pot determina numeroase afectiuni grave.  În cel mai recent raport al Organizatiiei Mondiale a Sanatatii se specifica faptul ca numarul persoane decedate ca urmare a expunerii la poluarea atmosferica creste în fiecare an.

 

Franta: prima tara care va experimenta programul pilot 

 

Poza 2

Specialistii presupun ca Parisul va fi primul oras în care va aplica noua directiva, iar ulterior restructurarea va avea loc în toata Franta si în Europa. Francezul Jean-Marie Le Guen este initiatorul acestei legi si în urma cu doi ani preciza ca masura este absolut inevitabila, date fiind consecintele ei. Sunt multe sanse ca începând cu luna ianuarie a anului 2015 masura legea sa fie aplicata, iar primul oras în care vor fi interzise masinile alimentate cu motorina ar urma sa fie Parisul.

 

Guvernul francez nu a fost cu totul de acord, dar a spus ca anumite zone din 7 orase sînt pe lista pentru curatare pentru ca gazele poluante sînt peste nivelul admis. Deocamdata. se vorbeste despre este un program pilot. Motorina este cel mai cumparaat combustibil din Franta. 84% din masinile vîndute în Franta anului trecut aveau motoare diesel. 

Magdalena Gliga

share with facebook

Adauga comentariu

0 comentarii